Jaa tämä artikkeli

Käytännön Opas OKR:n Hyödyntämiseen Yrityksessäsi


OKR on tavoitteiden asettamisen menetelmä, joka, usko tai älä, ei ole pelkkä uusi villitys piirissämme, vaikka Google ja LinkedIn ovatkin antaneet sille melkoisen paljon jalansijaa viime aikoina. Sen juuret ulottuvat aina 1950-luvun johtamisteoriaan, ja se on tullut pitkän matkan alun perin Yhdysvaltain armeijassa käytetystä MBO-järjestelmästä (Management by Objectives) tähän päivään, jossa se on uudistettu vastaamaan paremmin digitaalista aikakauttamme.

Joten, jos olet valmis tuomaan yrityksesi strategiaan uutta potkua tai pohtimaan, kuinka saada tiimisi entistä sitoutuneemmaksi, niin istahda alas, ota kuppi kahvia (tai teetä, me emme arvostele) ja sukella kanssamme OKR:n saloihin. Lähdetään siis liikkeelle: tässä on käytännön opas OKR:n hyödyntämiseen yrityksessäsi!

Ensimmäisenä, mieti hetki miksi OKR:n käyttöönotto on vaivan arvoista. Hyödyt ovat nimittäin moninaiset. OKR:n avulla voit kirkastaa ja viestiä strategiasi koko tiimillesi, jolloin jokainen tietää mihin suuntaan yritystä ollaan viemässä. Se auttaa myös seuraamaan tavoitteiden edistymistä ja tekee työstä mitattavaa ja läpinäkyvää. Kaikkein parasta on, että OKR kannustaa koko porukkaa innovoimaan ja venymään – koska kyllähän me tiedämme, että parhaat ideat eivät aina synny toimiston suurimman pöydän ääressä. Ja kun tiimisi kokee olevansa osa yrityksesi suuntaa ja tavoitteita, sitoutuminen ja motivaatio vain kasvavat.


OKR:n käyttöönotto


OKR:n käyttöönotto saattaa tuntua aluksi jopa pelottavalta tehtävältä, mutta älä huoli, olet tullut oikeaan paikkaan! Aloitamme prosessin yksinkertaisimmasta vaiheesta: OKR:n periaatteiden ymmärtämisestä. Tämä on perusta, jolle rakennamme kaiken muun. Kun perusteet ovat hallussa, voit suunnata katseesi yrityksesi sydämeen – sen tavoitteisiin.

Seuraava askel on määrittää omat Objective-tavoitteet ja Key Result -tulokset. Jokainen Objective on iso, rohkea tavoite, joka antaa suunnan toiminnalle. Key Resultit ovat konkreettisia mittareita, joilla seuraamme, miten tavoitetta kohti edetään. Älä unohda, että näiden tulee olla linjassa yrityksesi yleisen strategian kanssa. Jos esimerkiksi tavoitteenasi on lisätä yrityksesi tunnettavuutta, voit asettaa Objectiveksi “Tulla alasi tunnetuimmaksi yritykseksi” ja Key Resulteiksi “Saavuttaa 5000 seuraajaa Instagramissa” ja “Kasvattaa verkkosivujen liikennettä 20%”.

Kun tavoitteet ovat selvät, on aika jakaa OKR:t tiimillesi. Jokaisen tiimiläisen tulee ymmärtää, mitä tavoitteita kohti ollaan menossa ja miten hänen työnsä tukee niitä. Tämä ei ainoastaan auta tiimiläisiä näkemään oman työnsä merkityksen suuremmassa kuvassa, vaan myös luo kulttuuria, jossa kaikki ovat sitoutuneita yhteisiin tavoitteisiin.

Viimeinen vaihe OKR:n käyttöönotossa on tavoitteiden seuranta ja palautteenanto. Tämä on tärkeää, jotta voimme nähdä, miten hyvin olemme edenneet tavoitteiden suhteen, ja missä voimme parantaa. Palautteenantohetki on hyvä pitää jokaisen kvartaalin lopussa. Siinä käydään läpi, miten tavoitteet on saavutettu ja missä on vielä parantamisen varaa. On tärkeää muistaa, että OKR:n tarkoitus ei ole rankaista, vaan tukea oppimista ja kehitystä.

Toiseksi, miten OKR:n voi ottaa käyttöön? Ensimmäinen askel on aina OKR:n periaatteiden ymmärtäminen. Kun olet perehtynyt järjestelmän ideaan, voit alkaa määritellä yrityksesi omia Objectiveja ja Key Resulteja. Tärkeää on, että nämä ovat linjassa yrityksesi yleisen strategian kanssa. Tämän jälkeen voit jakaa OKR:t tiimillesi ja aloittaa niiden seurannan. Jokaisen kvartaalin lopussa on hyvä pitää palautteenantohetki, jossa käydään läpi, miten tavoitteet on saavutettu ja missä voisi vielä parantaa.

Lopuksi, tässä tulee sinulle tehtävä. Mikäli olet innostunut OKR:n mahdollisuuksista ja haluat kokeilla sitä yrityksessäsi, niin älä odota enää hetkeäkään. Nyt on aika ryhtyä tuumasta toimeen! Anna OKR:lle mahdollisuus ja näe, kuinka se voi mullistaa yrityksesi toimintatavat ja tuoda uutta potkua päivittäiseen tekemiseen. Muistathan, että vaikka muutos voi tuntua aluksi haastavalta, lopputulos on usein sen arvoinen. Tartu rohkeasti haasteeseen, me täällä tuemme sinua matkallasi kohti menestystä!


Muita artikkeleita