Johtaja – mikä on ajattelusi aikajänne?

Jaa tämä artikkeli

Eilisessä keskustelussa mentorini, Heikki Luoman, kanssa kävimme läpi monia asioita, mutta yksi mikä jäi erityisesti mieleeni oli organisaatiorakenteen eri tasojen aikajänteet. Mitä korkeammalla olet organisaatiossa, niin sitä pidempi pitäisi aikajänteesi olla. Tämä on sinällään itsestään selvää, mutta en ollut aikaisemmin ihan sanallistanut asiaa itselleni. Jos aikajänteesi on sama kuin johdettavilla, niin silloin johtaminen muuttuu mikromanageroinniksi. Eletään kädestä suuhun, tunnista ja päivästä toiseen. Reagoidaan. Strategia, visio ja suunnitelmallisuus ovat silloin vain sanahelinää.

Operatiivisella tasolla suunnittelu voi toimia vaikka viikoittaisilla sykleillä. Jos operatiivisen tason esimiehet, tai herra paratkoon ylempi johto, suunnittelee toimintaa samalla aikajänteellä, niin tuuliviirijohtaminen on taattua! Katsotaan päivän sää ja sillä mennään. Esim. monet politikot käyttävät aikansa vain populistiseen päivittäispolitiikkaan ottamatta mitään kantaa systeemisiin ja rakenteellisiin uudistuksiin. Älä ole tuo tyyppi!

Minkään merkittävän muutoksen tekeminen vie aikaa, vaatii pitkäjänteistä työtä ja voi muuttaa pelin aivan uuden näköiseksi. Tälläisen muutoksen tekeminen vaatii sitä, että strategia on oikeasti mietitty konkretian tasolle asti ja sitä kohti johdetaan jatkuvasti. Monelle sana “strategia” on niin hämärä, että aluksi pitäisi selventää se:

Strategia: On valinta, että mihin sotiin ja taisteluihin lähdetään matkaan.

Taktiikka: Miten yksittäinen taistelu voitetaan.

Moni johtaja on siellä kyynerpäitä myöten asiakaskeissien parissa miettimässä myyntiTAKTIIKKAA, eikä esim. sitä että onko nämä asiakkaat meille parhaat, onko meidän tuotetarjooma tuotteistettu, miten kilpailu- ja teknologinen murros vaikuttaa meihin seuraavan kahden vuoden aikana tai haluammeko skaalata liiketoimintaa teknologian, tuotteistuksen vai uusien rekrytointien kautta.

Johtaja! Mikä on sinun ajattelusi ja toimintasi aikajänne? Näkyykö se oikeasti kalenterissasi ja toiminnassasi?

Jos nämä asiat kiinnostavat, niin käy tsekkaamassa uusi SMART Office -koulutus aiheesta:
https://webakatemia.fi/koulutus/smart_office/

Muita artikkeleita