Taikaluoteja kymmenelle nopeimmalle!

Jaa tämä artikkeli

Tulokset. Niitä me haluamme. Näkyviä tuloksia nopeasti, helposti ja halvalla. Se, miten ne saavutetaan, onkin jo paljon tylsempi aihe. Mieluiten haluaisimme sellaisen taikaluodin, joka ratkaisisi ongelmamme ja loisi toivotut tulokset.

Minun mielestä tulokset eivät ole niin mielenkiintoisia, vaan se miten sinne päästiin on. Mitä tapahtui? Miten se tapahtui? Ymmärrettiinkö me taustalla vaikuttavat tekijät? Osataanko me toistaa samat toimenpiteet, että pääsisimme samoihin tuloksiin? Vai kävikö tällä kertaa vain flaksi?

“Ai kuvaa mun prosessi? Eiku mä oon asiantuntija. Nää hommat on monimutkaisia”

Hedelmät ovat maikeita, mutta ihania ne ovat silloin kun ne ovat oman työsi tulosta. Lottovoittajat ja tuurihaukat eivät pitkällä juoksulla pärjää ja usko minua, kun sanon, että tämä elämä on äärimmäinen ultrajuoksu.

Mutta eihän mikään menetelmä tai työkalu ole mikään itseisarvo. Ne ovat arvokkaita ainoastaan silloin, kun se tukee teidän tekemistä. Teidän päämääriä.

Sama periaate vaikuttaa myös liiketoimintaan. Mitkä ovat ne pohjalla vaikuttavat periaatteet, että yrityksesi voi hyvin? Miten ne vaikuttavat teidän joka päiväisessä työnteossa? Johdetaanko näitä periaatteita vai ovatko ne vain näkymättömiä voimia, jotka temmeltävät mielensä mukaan sabotoiden kaikkea sitä, mitä yritätte saada aikaan?

Juurista kumpuaa periaatteet, joiden mukaan toimia. Rungossa on periaatteet näkyväksi tekevät menetelmät. Latvustosta löytyy ihanaiset työnhedelmät, eli tulokset.

Leanissä monesti hypätään siihen mikä on nopeaa, helppoa ja konkreettistä, eli työkaluihin ja menetelmiin. Mutta eihän mikään menetelmä tai työkalu ole mikään itseisarvo. Ne ovat arvokkaita ainoastaan silloin, kun se tukee teidän tekemistä. Teidän päämääriä.

Päämäärät löytyvät tietenkin vasta kun kurotetaan korkealle. Ensiksi pitää olla juuristo kunnossa, että se jaksaa kannatella runkoa ja latvustoa. Nämä periaatteet luovat pohjan kaikelle johtamiselle ja kehittämiselle. Niiden pohjalta voi luoda selkeää, jatkuvaa ja tehokasta uudistamistyötä. Ei hypitä trendien perässä, ei notkahdeta joka kuoppaan, ei liidetä tuulen lailla joka viikko eri suuntaan.

Periaatteiden pohjalta sitten valitaan sopivimmat työkalut ja menetelmät. Jos niitä käytetään ilman periaatteita, niin yleensä tulokset ovat laihoja ja toiminta päälleliimattua ekstraa. Oikein ja systemaattisesti toteutettuina leanin työkalut ja menetelmät luovat hyvän rungon työn teolle. Kaikkille selkenee kokonaiskuva, työn virtaus saadaan paranemaan ja työhyvinvointi paranee.

Eli ensi kerralla kun sinulla syttyy halu lähteä kehittämään toimintaa, niin tee se oikeista syistä. Tue toimintasi oikeisiin periaatteisiin. Se auttaa sinua valitsemaan oikeat työkalut ja menetelmät, joiden avulla et voi kun onnistua saavuttamaan toivotut tulokset. Joka kerta.

Muita artikkeleita