Kokeilukulttuuria suoraan suoneen

Jaa tämä artikkeli

Kokeilukulttuuri on ollut lähiaikoina isosti näkyvissä suomalaisessa mediassa. Yritykset, valtio ja muut tahot hypettävät kokeilukulttuuria, mutta mistä siinä on oikein edes kyse? Perinteisesti suomalainen ei ole halunnut tehdä mitään sutta ja sekundaa. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Monesti ongelmaksi tulee se, että suunnitelmat tehdään neukkareiden pimennossa tai oman työpöydän ääressä, jolloin todellisen maailman tarpeet saatetaan unohtaa. Lähdetään olettamaan mitä jotkut voisivat haluta tai miten joku voisi toimia. Suunnitellaan, rakennetaan ja sitten julkaistaan uusi, parempi X. Aikaa meni kuukausia tai vuosia. Rahaakin meni aikalailla. Sitten huomataan, että eihän tämä kiinnostanutkaan ketään. Tai että eihän ihmiset toimineetkaan niin kuin oletimme. Harmi tämä meni monkään. No eikun takaisin suunnittelemaan!

 

turtle-797334_1280
Ei tässä mitään uusia temppuja kaivata!

 

Ylläkuvattu prosessi on lineaarinen, eli alusta loppuun suoraa janaa kulkeva matka, jossa A seuraa B:tä ja se C:tä. Kun jokainen vaihe tehdään kunnolla, niin homma tulee toimimaan. Mutta kun ei toimi! Elämä on orgaanista. Rumaa, mutkikasta ja suuntaa pitää vaihtaa, korjata ja välillä aloittaa matka alusta. Jos pystyt alkumetreillä testaamaan idean kannattavuuden, niin voit säästää kuukaisia tai jopa vuosia turhaa työtä. Täytyy olla kuitenkin ehdottoman rehellinen itselleen siitä että onko testit luotettavia, onko ne toteutettu oikeilla asiakkailla ja onko tulokset tulkittu oikein. Älä rakastu ideoihisi!

 

Kokeilukulttuuri perustuu asioiden testaamiseen. Jatkuvia, nopeita ja halpoja testejä, joilla katsotaan osuvatko oletuksemme oikeaan. Se mikä kuulostaa järkevältä tai siistiltä ei välttämättä siltikään kiinnosta asiakkaitasi. Asiakkaitani? Entä jos minulla ei ole asiakkaita? Kaikilla meillä on. Me teemme työtä ratkaistaksemme muiden ihmisten ongelmia ja luodaksemme arvoa heille. Kukaan ei yritä ratkaista hevosen, auton tai talon ongelmaa. Kaikki nämä ovat ihmisten ongelmia. Jonkun joka välittää asiasta ja olisi valmis omaksumaan ratkaisun käyttöönsä. Jos tämä unohdetaan, niin voit olla varma, että metsään mennään ja lujaa.

 

Meidän järjestämä Lean Business Design on suunniteltu juuri tätä tarkoitusta varten. Opetamme kuinka voit testata kaikenlaisia ideoita mahdollisimman nopeasti ja halvalla. Koulutuksen ideana on muuttaa ajatteluasi lineaarisesta sykliseen, jolloin jokainen projekti on avoin uuden oppimiselle asiakkaista ja ratkaisut rakentuvat tämän oppimisen varaan. Elämä on liian lyhyt luodaksesi asioita, joita kukaan ei halua!

 

linea syklinen
Esimerkki siirtymisestä lineaarisesta prosessista sykliseen

 

Seuraava LEAN Business Design -koulutus on 1.3.2016 Otaniemen Urban Millissä, Espoossa. Ilmottaudu mukaan!

http://www.eventium.fi/koulutus/lean-business-design-1-pv-2/

Muita artikkeleita