Tee työtä, jolla on tarkoitus!

Jaa tämä artikkeli

Minä vihaan tehdä turhaa työtä! Jo pienenä kaikenlaiset turhat nipottamiset ja jonninjoutavat askareet ärsyttivät. Mikä olikaan sitä turhauttavampaa kuin puhtaaksi kirjoittaa äidinkielen esseitä kuulakärkikynällä. Kun pääsin sitten työelämään, niin turhautumiseni ei laantunut, vaikka minulle maksettiin siitä. Ei ole hirveän motivoivaa tehdä päivittäisiä askareita huonoilla työkaluilla tai surkean ja vanhentuneen prosessin mukaan. Ihan vain siksi koska niin oltiin aina tehty ja ei ollut minun “työni” muuttaa niitä. Se oli kehittämispäälikön homma! Huikeaa, etten saanut parantaa työtehokkuttani vain koska se ei kuulunut työnkuvaani. Toinen firma on nykyään myyty ja toinen on syvissä vaikeuksissa. En kyllä tiedä mistäköhän sekin voisi johtua?

 

“Siis tuoda omat koneet ja ohjelmat? Ehei, kun meillä käytetään näitä pentiumeja vielä kaksi vuotta”

Olen aina ollut oppimisen kannalla, kouluja vastaan. Yksikään oppilaitos ei ole napannut, vaikka maisterin paperit jäivätkin käteen. One sizes fits no one. Mitä ne arvosanat nyt oikeasti merkkaavat? Sen, että perselihakseni ovat timanttiset? Eräässä yrityksessä, jossa olin töissä, piti tehdä paljon “pöytälaatikkosuunnitelmia”. Tiesin, että niitä ei tulla ikinä tulla ikinä käyttämään, mutta piti tehdä ihan vain varmuuden vuoksi ja oppimismielessä. Tässä ei mielestäni ollut mitään järkeä. Tämä meni mielessäni kategoriaan “turha työ”. Eikä siinä oppinut juuri muuta kuin nuoleskelemaan esimiesten suosiota ja hienoja powaritaitoja. Todellisuus oli neukkarin sisällä, eikä asiakkaalle ollut katettu sinne paikkaa.

 

Juhannussaunan jälkeen katsellessani järvelle mietin, että miksi ihmeessä lähdin kouluttamaan Lean-ajattelua. Yllä olevia ajatuksia pompsahti mieleeni. Turhan työn minimointi oli ykkösenä mielessä. Miksi tehdä asioita, joita ei ole testattu mitenkään? Rakentaa nyt jotain valmiiksi ja sitten kukaan ei halua sitä. Sehän on kaikista turhinta hommaa! Sen jälkeen tuli mieleen prosessien optimointi ja muunlaisen hukan minimointi. Virastoilla nyt voi olla se ylellisyys, että he voivat tehdä vääriä hommia, heikoilla prosesseilla ja työkaluilla, mutta yrityksille se koituu ennen pitkään kuolemaksi.

 

Jos kiinnostaa oppia lisää aiheesta, niin kannattaa käydä katsomassa syksyn koulutuksemme:
https://www.connection.fi/koulutukset

Hauskaa kesää!

Muita artikkeleita