Tekoäly on kuin uusi peukalo

Jaa tämä artikkeli

Ihmisen vanhat supervoimat

 
Ihmiselllä on muutama kyky, jolla me olemme pystyneet valloittamaan koko luomakunnan. Näiden supervoimien avulla olemme oppineet lentämään, puhumaan matkojen yli ja tuhoamaan kokonaisia kaupunkeja. Eli samantasoisia kykyjä, kuin Kreikan jumalilla!
 
1. supervoima: etuaivolohko
Ero ihmisen ja eläimen ajattelussa on ihmisen kyky ajatella abstrakteja asioita, kuten jumalaa, matematiikkaa tai valtiota. Suurin osa meidän aivojentoiminnasta on edelleen vaistoja, tapoja ja ehdollistumia, jotka vievät meitä pois kivusta ja kohti nautintoa, mutta se pieni osa, jonka voimme käyttää Kahnemanin 2. systeemin tyyliseen ajatteluun on riittävän suuri nostaakseen ihmiset pienten jumalten asemaan.

2. supervoima: peukalo
Kyky tarttua asioihin ja manipuloida ympäröivää maailmaa erittäin tarkasti on antanut ihmiselle esimerkiksi kyvyn käyttää työkaluja. Nämä työkalut ovat mahdollistaneet lukemattomat kehitysaskeleet, jotka esim. delfiineiltä ja apinoilta on jäänyt tekemättä. Luulen, että työkalujen käyttö on muovannut ihmistä yhtä paljon kuin ihminen työkaluja.

3. supervoima: hypersosiaalisuus

Suurin osa eläimistä ei tule toimeen kuin pienessä laumassa. Leijonilla raja menee kymmenen tienoilla ja suurimmat puhvelilaumat voivat olla maksimissaan tuhansissa. Jos haluamme suuremman joukon toimimaan yhdessä, niin meidän mennä hyönteisten maailmaan, jossa jokaisella muurhaisella tai mehiläisellä on tarkkaan määrätty rooli ja ovatkin täten enemmän pieniä osia kokonaisuudesta, kuin yksilöitä. Ihmiset voivat olla osa kokonaisuutta ja yksilö samaan aikaan.


Olemme luoneet mainion välineen, tarinan, tätä varten. Uskonto, valtio, raha ja monet muut tarinat sitovat meitä yhteen ja vaikka emme aina luota toisiimme, niin me molemmat uskomme jumalaan tai rahaan, joten voimme tehdä yhteistyötä.

uusi supervoima, ai
DALL-E auttoi minua tämän kuvan luomisessa. Siihen meni n. 5 sekuntia.

Ihmisen uusi supervoima: tekoäly

 

 

Jos et ole asunut kiven alla viimeistä puolta vuotta, niin olet varmaan törmännyt erilaisiin uusiin tekoäly sovellutuksiin kuten ChatGpt, midjourney tai copy.ai. Tehtävät, joissa ennen kesti tunteja, voidaan nyt saada aikaan muutamissa sekunneissa. AI:stä on nopeasti muodostumassa henkilökohtainen avustaja, jonka kanssa voi sparrailla eri teemoja, luoda koodia, tuottaa sisältöjä, automatisoida turhauttavia tehtäviä ja paljon muuta.

 

 

Tietotyössä tulee näkymään uusi rajanveto niihin, jotka omaksuvat nopeasti tekoälysovellutukset osaksi päivittäistä työtään ja niihin, jotka eivät. Tekoälyllä varustettu tietotyöläinen voi saada paljon enemmän aikaan ja tälläistä tehokkuutta on yleisesti myös palkittu (ainakin jos olet freelancer, joka laskuttaa tuloksesta eikä työtunneista).

 

Samalla tavalla kuin peukalo, niin teköäly antaa sinulle mahdollisuuden tarttua uusiin asioihin. Itse en osaa yhtää piirtää tai graafista suunnittelua, mutta loin ylläolevan kuvan parissa sekunnissa ja katsos nyt olen taiteilija!

 

 

Tekoälyn kehitys on nyt hurjan nopeaa, joten asiat tulevat muuttumaan nopeasti. Suosittelen sinua harjaannuttamaan tämän uuden peukalon käyttöä nopeasti, sillä muuten voi olla että pian löydät itsesi kortistosta miettimässä miksi en ollutkaan enää hyödyllinen.

 

 

 

Muita artikkeleita