Suomen mahdollisuudet kriisissä

Jaa tämä artikkeli

Suomi ei ponnahtanutkaan vuonna 2008 alkaneen talouskriisin jälkeen kasvu-uralle. Syitä on useita, joista mielestäni olennaisimmat ovat olleet:

  • Suomen pääravurin, Nokian, kuolema ja sen myötä siihen kytköksissä olleen ekosysteemin hiipuminen. Tämä oli niin sanotusti “kaikki munat yhdessä korissa” -strategia, joka on erityisen fragiili kaikenlaisille muutoksille
  • Metsäteollisuuden hiipuminen. Kaverit ovat tehneet 100-vuotta sellua samalla prosessilla, eikä tullut mieleen tehdä vähän räväkämpää tuotekehitystä noina vuosina. Hauskaa oli se, että kun olin koulussa, niin sanottiin, että “jos haluat hyvät liksat ja varman työpaikan, niin ryhdy paperimieheksi.” Nähdään miten helppoa on ennustaa tulevaa vaikka olisi mikä titteli herralla.
  • Yleinen pöhöttyneisyys ja jämähtyneisyys. Kunnat eivät halua liittyä toisiinsa, AY-liike pitää kynsin & hampain kiinni saavutetuista etuisuuksista, porukka opiskelee ylipitkään ja sen jälkeen alisuoriutuu, SOTE-uudistus ja Apottihanke ovat loputtomia soita, kansa vanhenee & eläköityy silmissä ja energiapolitiikka on pirstaleista ja monin paikoin epäonnistunutta.

 

 

Apatia vaivaa, vaikka ulkona paistaa aurinko

 

Syitä voisi jatkaa hamaan tappiin asti (listaa kommentteihin toki omat suosikkisi). Poliitikkomme ovat tuomiopäivää toitottavia kääpiä, jotka luovat tappio- ja kriisimielialaa, kun nyt tarvitsisimme johtajaa, joka valaisi uskoa kansaan tarttua toimeen. Yleinen apatia vallitsee.

Kun rahalla ei voi ostaa ongelmia pois, niin ihmisten pitää ruveta miettimään jälleen

 

Oisko pieni herätys paikallaan?

 

Mutta asioilla on myös kääntöpuolensa! Kunnon kriisi ravistelee aina pakkaa kunnolla ja piiskaa turhat läskit pois (kyllä te juuri siellä Hakaniemessä). Kun rahalla ei voi ostaa ongelmia pois, niin ihmisten pitää ruveta miettimään jälleen. Joten tässä onkin mahdollisuuksia, joihin kannattaa hypätä matkaan:

  • Startup-yrittäjyyttä on hehkutettu jo muutama vuosi, joten se maistuu yhtä freesiltä kuin sanat “innovaatio” ja “strategia”. Tästä huolimatta rohkeus tarttua toimeen ja testata eri bisnesmalleja on avainasemassa tämänkin kansakunnan nousun tai tuhon kannalta. Jokainen kaupunki, maakunta ja kylä luomaan omat ekosysteemit, joissa ihmiset valtuutetaan ja voimautetaan luomaan omat duuninsa. Isojen tehtaiden aika on ohi ja Saksalainen “hidden champions”-malli  myös Suomeen. Tähän suosittelisin kaatamaan paljon massia seuraavat kymmenen vuotta. Hyvä tapa aloittaa tämä on tilata Connection Coachingilta koulutus 😀 (sori pakollinen mainos)
  • Boreout tyypeille valtuuksia muuttaa työnkuvaansa. Heille rohkeasti työkalut ja valtuutus rikkoa vanhoja muotteja ja insentiivit luoda omasta työnkuvastaan tuottavampi.
  • Kunnan tehtävistä aluksi vaikka 1/3 vapaaehtoisiksi. Pakollisia tehtäviä on kyli 500 ja velvotteita yli 1000. Monet ovat tärkeitä ja hyviä asioita, mutta varsinkin pienet kunnat voisivat itse päättää haluavatko tehdä ne vai järjestetäänkö asia jotenkin muuten esim. ulkoistamalla se paikalliselle startupille.
  • Energia pyörittää maailmaa. Suomi ostaa vuosittain yli 8 miljardilla energiaa ulkomailta (n. 4 % BKT:stä). Jos tuolla kahdeksalla miljardilla rakennettaisiin vaikka 1 ydinvoimala joka toinen vuosi ja joka toinen laitettaisiin ne rahat energiaverkkojen tehokkuuteen ja uusiutuviin, niin ei menisi montaa vuotta, kun myisimme ulkomaille energiaa.

Mitä sinä muuttaisit juuri nyt Suomessa?

Muita artikkeleita